Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

27. února 2019

V únoru 2019 uplyne 50 let od implantace první totální endoprotézy kyčelního kloubu u nás, kterou provedl profesor Oldřich Čech na I. ortopedické klinice v Praze. Profesor Čech se zásadním způsobem zasloužil o vývoj vlastní endoprotézy a o velmi rychlé rozšíření této metody léčby v celém tehdejším Československu. Díky tomuto počinu zůstala úroveň české a slovenské ortopedie srovnatelná se západním světem i přes bariéry, které existovaly pro přenos moderních technologií v rozdělené Evropě.


Profesor Martin Krbec, přednosta Ortopedicko-traumatologické kliniky 3. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, pokračovatel profesora Čecha, k tomu uvedl: „Začátky moderní endoprotetiky ve světě položil sir John Charnley v Británii tím, že vyvinul a od roku 1962 začal implantovat totální endoprotézu kyčelního kloubu s nízkým třením mezi kovovou hlavicí a polyetylénovou jamkou. Metoda se rychle rozšířila do kontinentální Evropy, kde se o její další vývoj zasloužil profesor Maurice Edmond Müller ze švýcarského St. Gallen. V roce 1966 byla tato metoda na kongresu SICOT (asociace sdružující ortopedické společnosti zemí z celého světa) v Paříži uznána světovou ortopedickou veřejností za oficiální metodu léčby pokročilých artrotických změn kyčelního kloubu. V roce 1968 pracoval profesor Oldřich Čech na ortopedické klinice v St. Gallen a přinesl domů švýcarské zkušenosti, které mu umožnily v únoru 1969 implantovat první totální endoprotézu kyčelního kloubu nejenom v Československu, ale v celém východním bloku tehdy rozdělené Evropy.


Profesor Oldřich Čech řekl: „Bylo úžasné účastnit se vzniku endoprotetiky velkých kloubů jako nové disciplíny v ortopedii. Moje studijní pobyty v Paříži u profesora Judeta a v St. Gallen u profesora Müllera v polovině 60. let mě ujistily v přesvědčení, že se nám dostává do rukou prostředek umožňující návrat plného zdraví lidem trpícím neztišitelnými bolestmi kyčelního kloubu v důsledku těžké artrózy. Proto jsem začal hledat tuzemského partnera schopného vyrábět tak delikátní artikl, jakým je endoprotéza. Měl jsem štěstí, že v závodě Antikoro kladenské „Poldovky“ bylo dostatek konstruktérů a řemeslníků, kteří mi dokázali pomoci vyvinout vlastní endoprotézu na úrovni doby a nabídnout tím našim pacientům lepší kvalitu života bez bolesti včetně návratu do zaměstnání či k dřívějším sportovním aktivitám. Právem byla implantace TEP kyčelního kloubu charakterizována jako jedna z nejpřínosnějších léčebných metod 20. století.“


Tisková zpráva ke stažení

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor