Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

10. června 2019

Datum slavnostního otevření: 18. 6. 2019 ve 12:30 za účasti ministra zdravotnictví Mgr. Et Mgr. Adama Vojtěcha


Modernizace Divize intervenční kardiologie Kardiocentra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady byla realizována díky podpoře ze strukturálních fondů Evropské unie (Operační program „Věda, výzkum a vzdělávání“). Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyhrála soutěž v oblasti medicíny pro dlouhodobou mezisektorovou spolupráci. Jedná se o ojedinělý projekt, na kterém spolupracuje špičkové klinické a výzkumné pracoviště s partnerem z aplikační sféry (firma Medtronic Czechia). Cílem je propojit klinický výzkum s poskytováním nejmodernějších diagnostických a léčebných metod nemocným se závažným kardiovaskulárním onemocněním. Součástí projektu je snaha o optimalizaci léčebných postupů a šíření znalostí dále mezi odbornou komunitu. Samozřejmostí je spolupráce s významnými zahraničními pracovišti.


Nově modernizovaný sál díky unikátnímu RTG přístroji s možností rotačního CT vyšetření a integraci dat z ultrazvuku a CT do rentgenového obrazu zlepší a zjednoduší péči o pacienty. Konkrétně se jedná o tyto skupiny pacientů Kardiocentra FNKV:


  • Akutní srdeční infarkt a ischemická choroba srdeční. Výzkum se zaměří na optimalizaci dostupnosti, efektivnosti a bezpečnosti intervenční léčby pacientů a problematiku vstřebatelných stentů, ve které patří Kardiocentrum FN Královské Vinohrady na celosvětové úrovni k úplné špičce. Tuto část projektu koordinuje doc. MUDr. Petr Toušek, PhD.

  • Onemocnění srdečních chlopní. Integrace zobrazovacích metod během katetrizační implantace aortální chlopně (TAVI) umožní rychlé a jednodušší provedení výkonu s minimální zátěží pro nemocné a s možností časného propuštění do domácí péče. Počtem provedených výkonů se Kardiocentrum FNKV řadí mezi nejvýznamnější centra v ČR. Tuto část projektu koordinuje doc. MUDr. Viktor Kočka, PhD.

  • Akutní mozková mrtvice. Díky nejmodernějšímu integrovanému přístroji předpokládáme zásadní zrychlení a zefektivnění léčby. Na jednom sále lze provést diagnostiku i okamžitou endovaskulární léčbu (vytažení krevních sraženin z mozkových tepen). Ve spolupráci s neurology a radiology bude cílem takové zkrácení času od začátku mrtvice do začátku léčby, aby se co nejvíce pacientů po iktu mohlo brzy vrátit do normálního života. Tuto část projektu koordinuje prof. MUDr. Ivana Štětkářová, PhD. společně s prof. MUDr. Petrem Widimským, DrSc.


Kardiocentrum FNKV je tvořeno dvěma klinikami: Kardiologickou (přednosta prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc.) a Kardiochirurgickou (přednosta MUDr. Petr Kačer, PhD.). Ročně je v Kardiocentru hospitalizováno mezi 6 – 7 tisíci pacienty. Svými výsledky se pracoviště řadí nejen mezi nejlepší v České republice, ale i mezi nejpřednější na světě. O tom svědčí nejen ohromné množství publikací a významných ocenění, ale také fakt, že v Kardiocentru FNKV se pravidelně školí specialisté ze zahraničí: kardiologové a kardiochirurgové z Itálie, Velké Británie, Řecka, Bulharska, Ukrajiny a dalších zemí.


Tisková zpráva ke stažení


Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor