Informace rektora UK ze dne 23.9.2020

s ohledem nařízení Hygienické stanice hlavního města Prahy č. 12/2020 ze dne 18. 9. 2020 (s působností pro hlavní město Prahu) a mimořádné opatření č. 5/2020 Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje ze dne 21. 9. 2020 (s působnosti pro Plzeňský kraj) sděluji následující:

Základní informace – Zkouškové období a výuka

Dle nařízení se výuka přesouvá do distanční formy (je zakázána osobní přítomnost studentů při výuce) s výjimkou:


  • individuální návštěvy knihoven a studoven,

  • individuální konzultace,

  • zkoušení za přítomnosti nejvýše 10 osob,

  • laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 osob,

  • klinické a praktické výuce a praxi (bez omezení osob).


Z uvedených důvodů proto budovy fakult zůstávají pro studenty po celou dobu účinnosti opatření přístupné.


Opatření jsou účinná:


  • do 31.10.2020 pro území hlavního města Prahy

  • do 23. 10. 2020 pro Plzeňský kraj.


Žádné z dosud vydaných opatření nemá působnost pro Královehradecký kraj.


Akademické obřady - Promoce a imatrikulace

Promoce:

V daném okamžiku je konání promocí stále možné v režimu hromadných akcí. Pokud bude nutné promoce zrušit, bude potřeba nabídnout absolventům náhradní termín v letním semestru.


Bakalářské promoce plánované na měsíc říjen 2020 se z důvodu větší kapacity a tím zachování větších hygienických opatření (rozestupy, sezení všech hostů) přesouvají z Profesního domu do prostor Karolina.


Imatrikulace:

S ohledem na aktuální situaci doporučujeme zvážit konání imatrikulací. Pro naplnění všech podmínek studia postačuje podpis imatrikulačního slibu nově zapsanými studenty na studijním oddělení bez nutnosti konání slavnostního imatrikulačního aktu.


Institut distančního zápisu do studia:

Zasílám v příloze stručné návody v českém a anglickém jazyce pro Vaše uchazeče, kteří mohou využít distančního zápisu do studia a mohou distančně zažádat o přístupové údajů do SIS. Správci SIS fakult a proděkani pro studium již mají potřebné informace.


Kurzy celoživotního vzdělávání

Nařízení hygienických stanic nemá, dle našeho názoru, přímý dosah na programy celoživotního vzdělávání poskytované rektorátem i fakultami.


Doporučujeme ale, aby garanti kurzů zvážili různé možnosti – posuny zahájení kurzů, realizace kurzů v distanční podobě apod. Rozhodnutí o formátu a konání kurzu je v kompetenci garanta příslušného kurzu/programu.


Kurzy U3V se přesouvají pouze do distanční formy výuky



Zahraniční cesty (včetně Erasmus a jiných forem mobility)

Proděkani a vedoucí ZO na fakultách byli informováni o tom, že Univerzita Karlova přechází dočasně na distanční výuku. OZV RUK informovalo všechny zahraniční přijíždějící studenty přes meziuniverzitní dohody, ICM a Erasmus+ program.


Žádám fakulty, aby informovali o této skutečnosti všechny studenty, na které na OZV RUK nemáme kontakt. Zahraniční studenti mají většinou svoje domovské instituce též v online režimu, takže by to neměli vnímat jako příliš veliké osobní omezení.


Upozorňuji, že oblast Severní Ameriky zvažuje kompletní uzavření pro mobilitu.


Výdej průkazů UK

Centra výdeje průkazů UK fungují bez omezení.


Připomínám, že při čekání na výdej průkazu je v hlavním výdejním centru v Celetné 13 možné vyzvednout si pořadový lístek a pořadí čísel sledovat na webu https://cuni.cz/UK-3249.html mimo prostory budovy.


Při rezervaci přepážky pro velké skupiny zahraničních studentů prosím fakulty o dodržování předem domluveného postupu (např. rozdělení skupiny na několik menších, český doprovod apod.).





Poradny Centra Carolina

Psychologické, sociální, právní i kariérní poradny Centra Carolina fungují bez omezení. Forma konzultace závisí na dohodě poradce a studenta.




Evidence studentů a zaměstnanců

S platností od dnešního dne se mění postup evidence studentů a zaměstnanců s potvrzeným pozitivním testem na COVID-19, nebo v karanténě. Ruší se dosavadní centrální tabulky na sharepointu. Nově žádám fakulty, aby vedly pouze interní evidenci o:


  1. studentech s potvrzeným COVID-19

  2. studentech v karanténě

  3. zaměstnancích s potvrzeným COVID-19

  4. zaměstnancích v karanténě


a to s vědomím skutečnosti, že u studentů jsou fakulty závislé na dobrovolném sdělní studenta o pozitivním testu nebo o karanténě.


Žádám kontaktní osoby na fakultách, aby vždy v pondělí do 14.00 hod. zapsaly počty jednotlivých, výše uvedených skupin, za fakultu do nově vzniklé tabulky EVIDENCE COVID-19 NA UK na sharepointu. Přístup do této tabulky mají z důvodu GDPR pouze kontaktní osoby jednotlivých fakult a kontaktní osoba za rektorát.


Evidenci stavu početního výskytu koronavirové infekce, včetně podezření na ni, vnímáme jako důležitou z hlediska koordinace výuky i přijímání strategických kroků UK.




Menzy

V tomto týdnu zůstává zachován provoz všech menz. V příštím týdnu bude rozhodnuto, s ohledem na počty vydaných jídel a na předpokládanou vytíženost jednotlivých menz, o uzavření některých kuchyní a o dovozu jídel do provozoven.




Koleje

Nástupy na koleje v hlavním městě Praze jsou posunuty k termínu 1. 11. 2020.


Žadatel o ubytování může k ubytování na kolej nastoupit kdykoliv v posunutém termínu. Rezervace se nestornuje a zůstane v platnosti do 1. 11. 2020.


Kolejné začne ubytovaný hradit až po nástupu na kolej ode dne nástupu a podpisu Smlouvy o ubytování.


Studenti, kteří si již rezervovali termín nástupů na koleje, můžou také využít nabídku posunutých nástupů na koleje. Rezervační systém pro rezervování nástupů bude opětovně spuštěn.​


Studenti, kteří se nastěhovaly k ubytování po 14. 9. 2020 a z důvodu omezení prezenční výuky v Praze a Plzni nenavštěvují praktické vyučování, mohou ukončit pobyt, tj. ukončit Smlouvu o ubytování bez výpovědní lhůty a sankcí. Studentovi bude vytvořena nová rezervace platná od 1. 11. 2020 na stávající koleji. Uhrazena dlouhodobá finanční záloha, případně platba kolejného bude přeúčtována na novou platnou rezervaci.


Podmínkou pro ukončení Smlouvy o ubytování je srovnání všech neuhrazených plateb vůči KaM UK.


V případě dalších dotazů lze kontaktovat


Hotel Krystal

Hotel Krystal je provozován ve standardním režimu, ovšem v tuto chvíli prakticky bez hostů v režimu krátkodobého ubytování (aktuální obsazenost činí 15%).



Výcviková střediska

Výcviková střediska se pro konání sportovních kurzů, soustředění, seznamovacích kurzů a dalších forem výuky a aktivit po dobu účinnosti nařízení (opatření) uzavírají.


Výuku na KTV ve výcvikových střediscích nelze hodnotit jako formu praktické výuky, která by mohla proběhnout bez omezení.


Volné kapacity ve výcvikových střediscích budou nabídnuty pro rekreace zaměstnanců s omezenou kapacitou a zvýšenými hygienickými opatřeními.


Sportovní centrum Hostivař

Sportovní centrum Hostivař zůstává otevřeno pro individuální formy sportovních aktivit. Výuka tělesné výchovy se v souladu s nařízením (opatřením) ruší v prezenční formě.


Média

Nadále prosím, abyste jakékoliv případné reakce za Vaši fakultu /součást pro média zasílali v kopii i na e-mail Odboru vnějších vztahů UK (pr@cuni.cz) pro vzájemnou informovanost.



Krizový štáb

Doplňuji, že další zasedání krizového štábu UK je plánováno na 29. 9. 2020 od 8.30 hod., pokud si mimořádná situace nevyžádá dřívější zasedání. Prosím v této souvislosti o aktivizaci všech koordinátorů na jednotlivých fakultách tak, aby bylo možno zajistit průběžnou výměnu všech relevantních informací.


Dovolte mi, abych Vám touto cestou upřímně poděkoval za spolupráci a za racionální přístup.


S přátelským pozdravem,


Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA

V Praze dne 23. 09. 2020, 9.00 hod.



Poslední změna: 25. září 2020 11:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor