• Zaměstnanci

Zaměstnanci

Aktuálně

7. listopadu 2023

E-mailový phishing - jak rozpoznat a nenaletět



Možná jste zaznamenali dnešní "vlnu" podvodných emailů (tzv. email phishing), které dorazily do vašich emailových schránek z emailového účtu v doméně @lf3.cuni.cz.


Na počátku stála jiná "phishingová kampaň" z dnešních (7.11.2023) ranních hodin - viz. přiložený screenshot1 z rozhraní fakultního WebMailu.


Screenshot 1
Screenshot 1


Důležitým poznávacím znakem, v tomto původním emailu, byla adresa odesílatele - na přiloženém screenshotu je zobrazena po najetí myší nad hodnotu pole "Odesílatel". Tato adresa odesílatele nepochází z domény fakulty resp. univerzity.


Také obsah emailu je, při bližším zkoumání, "podivný" - předmět emailu není pravopisně správně ("Oznámení Univerzity Karlova"), jaké "portály budou smazány", kde je jméno/podpis/patička odesílatele, je podezřelé vyvolávání pocitu nezbytnosti rychlé akce ("Upgradujte na novou verzi hned").


Kliknutím na tento odkaz v emailu vedlo na, bohužel poměrně zdařilou, kopii přihlašovací webové stránky CASu (screenshot nemám bohužel k dispozici, odkaz již v tuto chvíli nefunguje). I na této stránce otevřené ve webovém prohlížeči byl viditelný rozpor mezi zobrazeným obsahem (který se běžně nachází na webové adrese s koncovkou .cuni.cz) a adresou v adresním řádku prohlížeče.


Vyplněním přihlašovacího jména (osobního čísla) a hesla do CASu jedním ze zaměstnanců 3. LF UK došlo ke spuštění další "vlny", která byla bohužel více "zákeřná" v tom, že adresa odesílatele byla skutečná a pravá adresa v doméně @lf3.cuni.cz (viz. screenshot2).


Screenshot 2
Screenshot 2


I v tomto druhém emailu ale platí, že po obsahové i pravopisné stránce je tato zpráva velmi podivná.


Dále si také, na přiloženém screenshot2, povšimněte, že po najetí myší nad odkaz, na který máte podle výzvy v emailu kliknout, se v dolní části okna (toto platí pro aplikaci Thuderbird) zobrazí webová adresa (URL) která evidentně nepatří do domény univerzity (.cuni.cz).


Poučení na závěr

  • vždy pečlivě kontrolujte odesílatele emailu, obzvláště v situaci, kdy email vyzývá ke kliknutí na nějaký odkaz

  • kontrolujte, zda adresa v adresním řádku prohlížeče odpovídá běžnému/známému obsahu webové stránky

  • věnujte pozornost "smyslu" a pravopisu ("Dobré zprávy, Váš emailový účet nemohl být automaticky aktualizován" ... to asi není "dobrá zpráva")

  • v případě, že si nejste jisti, kontaktujte Výpočetní středisko 3. LF UK na telefonu 267 102 196 nebo 267 102 253 nebo na emailu

  • v případě, že narazíte a rozpoznáte jasný phishing nebo jinak závadný email, přepošlete ho prosím, nejlépe kompletní (tedy "přeposlat jako přílohu") na adresu


Děkuji za váš čas a obezřetnost při práci a pohybu v divokém prostředí Internetu.


S pozdravem

MUDr. Tomáš Kostrhun

vedoucí Výpočetního střediska 3. LF UK

Sdílet na:  

Archiv aktualit





Poslední změna: 15. únor 2024 10:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor