Archiv nabídek volných míst pro studenty doktorského studia

27. dubna 2023

Název tématu:

Zlepšení kognitivních funkcí pomocí personalizované transkraniální elektrické stimulace střídavým proudem v theta-gama provázání

Školitel:

RNDr. Eugen Kvašňák, Ph.D.

Ústav/klinika:

Ústav lékařské biofyziky a lékařské informatiky

Kontaktní informace:

, 26710 2304

Anotace:

Transkraniální stimulace střídavým proudem (tACS) je vhodná pro modulaci endogenních neuronálních oscilací. Speciálním nastavením tACS lze dosáhnout zkříženého frekvenčního spojení mezi theta fází (4-8 Hz) a amplitudou gama (30-80 Hz), tj. theta-gamma spojení (TGC). Podle nedávných studií se zdá, že TGC je slibným nástrojem pro zvýšení kapacity pracovní paměti (WM). TGC lze personalizovat, tj. alespoň jedna z aplikovaných frekvencí tACS bude subjektu vlastní (typicky frekvence theta). Individuální, subjektu vlastní frekvenci theta lze zjistit jako vrchol EEG pásma theta během předběžného testu WM, který subjekt provádí. Následná implementace subjektově specifické theta frekvence do nastavení TGC (personalizace) by měla zvýšit účinnost TGC (stimulace a rezonanční frekvence), a tím zlepšit kognitivní funkce. K posouzení kapacity WM před aplikací TGC a po ní bude použita baterie pěti behaviorálních testů WM, která komplexně pokryje všechny složky WM (vizuoprostorový skicář, fonologickou smyčku, centrální exekutivní systém). Účinky TGC budou analyzovány ve výsledcích behaviorálních testů (reakční čas, skóre) a v charakteristikách EEG záznamů (výkonové spektrum, frekvenční maxima, elektrické pole skalpu, koherence atd.).

Požadavek na studenta:

Ukončené VŠ vzdělání v oboru všeobecné lékařství nebo přírodní vědy nebo psychologie nebo zpracování biologických signálů.



Sdílet na:  




Poslední změna: 3. únor 2022 11:05 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor