Archiv nabídek volných míst pro studenty doktorského studia

27. ledna 2023


Název tématu:

Obezita u dětí a dospívajících

Kardiometabolická prevence: diagnostické a terapeutické možnosti

Střevní mikrobiom a metabolom ve vztahu k obezitě

Monitorace ketolátek v krvi u pacientů s diabetes mellitus

Školitel:

doc. MUDr. Irena Aldhoon Hainerová, Ph.D.

Ústav/klinika:

Klinika dětí a dorostu FNKV a 3. LF UK

Kontakty:

irena.aldhoon@fnkv.cz, 267 162 561 (sekretariát kliniky)

Anotace:

Nadměrná tělesná hmotnost u dětí, dospívajících a jejich rodičů představuje celosvětový zdravotnický problém 21. století a je spojena se značnými finančními náklady. Celosvětový nárůst výskytu obezity je především dáván do souvislosti se změnami prostředí, které je charakteristické značnými změnami ve způsobu výběru a množství konzumované stravy, poklesem pohybové aktivity a sedavým způsobem života. Covidová pandemie, která byla spojená s řadou omezení, vedla k nežádoucím změnám v každodenním režimu (omezení pohybové aktivity, vysedávání u počítačů nadměrný stres, nevhodné stravování apod.).


Obezita je multifaktoriálně podmíněná metabolická choroba charakterizovaná zmnožením tělesného tuku. Je výsledkem interakcí genetických, metabolických, sociálně ekonomických a environmentálních faktorů. U většiny obézních dětí přetrvává obezita do dospělosti a jsou ohroženy rozvojem mj. diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárními onemocněními a předčasnou mortalitou. Na druhou stranu již v období dětství a dospívání často dochází k manifestaci řady kardiometabolických, ortopedických, psychických a dalších komplikací.


Komplexní péče o pacienty s nadměrnou tělesnou hmotností je časově velmi náročná a často nepřináší očekávané zlepšení. Po poklesu tělesné hmotnosti dochází k následnému nárůstu. K udržení dosaženého poklesu tělesné hmotnosti je nezbytné, aby principy optimálního režimu byly dodržovány a trvale podporovány. Identifikace účinných strategických přístupů k podpoře a udržení zdravého životního stylu u dětských jedinců s nadměrnou tělesnou hmotností a jejich rodin je proto žádoucí. Využití telemedicíny či dalších metodických přístupů (vč. skupinové terapie) v oblasti dětské obezitologie není dostatečně studováno a většina publikovaných studií s použitím telemedicíny se týká obézních dospělých pacientů. Role střevního mikrobiomu a metabolomu v redukci tělesné hmotnosti v dětské populaci nejsou zcela objasněny a též si zaslouží pozornost. Kromě modifikace životního stylu je možné uvažovat i o ostatních metodách, jakými jsou různé formy dietních opatření a farmakoterapie.


Je známo, že pacienti s diabetes mellitus 1. typu (T1DM) jsou rovněž ohroženi kardiometabolickými komplikacemi. V akutním stavu, ať už při manifestaci T1DM, či při metabolickém rozvratu při nemoci, dochází k rozvoji ketogeneze. Monitorování jak glykémie, tak koncentrace b-hydroxybutyrátu (BHB) pomáhá v léčbě diabetické ketoacidóze, tak i při vedení pacienta během akutní nemoci. Oproti ČR se v řadě zemí využívá stanovení BHB z krve, které lépe reflektuje aktuální metabolický stav pacienta. Cílem bude posoudit analytickou přesnost a spolehlivost koncentrace BHB různými přístroji a jeho srovnání s laboratorními výsledky.



Požadavek na studenta:



Inzerát ke stažení




Sdílet na:  




Poslední změna: 3. únor 2022 11:05 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor