• Významné události fakulty

Významné události fakulty

10. května 2021

Jaká je praktická stáž ERASMUS+ ve Vaduzu

Klára Konířová


Studentka 6. roč. Klára Konířová je na dvouměsíční praktické stáži Erasmus+ ve Vaduzu. A jaké jsou její postřehy?


„Vaduz je město v horách s malou, rodinnou nemocnicí. Rozhodně nečekejte další zdokonalování se v ohřívání zdí. Stanete se tu důležitou součástí týmu. A jestli máte rádi hory? Je to jasná volba.


Doporučuji němčinu alespoň úroveň B2, jinak se pěkně zapotíte. Já se zapotila. Dost. Očekává se samostatné vyšetřování a odebíraní anamnézy, telefonování (budete mít vlastní noční můru v kapse, která bude zvonit a chtít odpovědi) a psaní zpráv je samozřejmostí. To vše nejen německy, ale především švýcarsky. Přísahám. Zpočátku se to zdá jako jiný jazyk. Ale obědy a výhled z nemocnice a dokonalého bytu rozhodně stojí za těch pár (spíš hodně) trapných proseb o opakování a nakonec zoufalého “können Sie bitte Hochdeutsch sprechen?”


Nemocnice je maličká, komplet celá chirurgie je dohromady, díky čemuž uvidíte průřez celou medicínou na jednom patře a dvou operačních sálech. Díky externím lékařům jsem se dostala kromě “místní” obecné chirurgie a ortopedie/traumatologie k neurochíře, urologii, plastice, gynekologii atd. A o technických vymoženostech a celkovém přístupu k pacientům v bohaté zemi jako je Lichtenštejsnko si můžeme povyprávět někde nad kávou, to by bylo na dlouho.


Takže opusťte komfortní zónu a jeďte do Vaduzu, rozhodně nebudete litovat.“





Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor