• Významné události fakulty

Významné události fakulty

23. srpna 2023

Samuela nejvíce zaujalo mikroskopování

Naše fakulta pořádá zajímavou akci, pro kterou se ujal název „Dvojčata“. Je určena pro studentky a studenty posledních a předposledních ročníků gymnázií a umožňuje středoškolákům strávit společně s jedním studentem 1. ročníku fakulty týden výuky v oboru Všeobecné lékařství. Zájemci se účastní veškeré teoretické výuky, tedy chodí na přednášky a semináře. Zájem o program je obrovský.


O unikátním programu Dvojčata se Samuel Büchler, student gymnázia Lauderových škol, dozvěděl od svého dlouholetého kamaráda Tobiase Řeháka. Ten ukončil prvák a má co předávat dál.


Samuela jsme vyzpovídali, jaký dojem na něj Dvojčata udělala a co ho nejvíce bavilo.



Co říkáš programu Dvojčata?


Z návštěvy jsem byl hodně překvapený. Čekal jsem armádu znuděných lidí, kteří do sebe jako roboti jen cpou latinské pojmy, ale vůbec to tak nebylo. Celá výuka mi přišla lidská. Taky se mi líbí samotný koncept Dvojčat. Znám z vlastní zkušenosti dny otevřených dveří, které vůbec nemusí ukazovat školu v pravém světle. Když jsem ale členem normální výuky, můžu si o škole udělat lepší obrázek.


Máš nějaký medicínský vzor?


Na tuto otázku musím povinně odpovědět, že je jím můj otec (otec je onkologem pozn. red.). Dále je mým oblíbencem neurolog Robert Sapolsky na jehož přednášky jsem narazil na Youtubu. Ten nejde popsat jinak, než že je "hustý".


Jak týden probíhal?


Každý den byly 2-3 hodiny denně. Ve výuce jsem často něčemu nerozuměl, ale ostatní se v látce celkem orientovali, což mě uklidnilo. V rámci samostudia jsme spolu s dvojčetem navštívili učebnu s mikroskopy a to byl pro mě hotový ráj na zemi. Mikroskopuji rád, ale nikdy jsem neměl přístup k vzorkům různých typů tkáně. Účastnil jsem se s Tobiasem přednášek i povinných hodin. V den, kdy měla být pouze jedna nepovinná přednáška, jsme šli na celý den do Národní technické knihovny, kde se moje dvojče učilo na test z latiny a ukázalo mi tak i studentský život mimo areál školy.


Co tě nejvíce na výuce zaujalo?


Líbila se mi hodina chemie (myslím, že předmět se jmenoval základní prvky), kdy sama asistentka nepřednášela a hodina se skládala v podstatě jen ze studentských referátků na jednotlivé prvky. Nejvíce mě ale zaujala hodina etiky, která byla spíše filozofická než přírodovědecká. I přesto si myslím, že pro lékařskou praxi přináší mnoho praktických rad. Za zmínku ještě stojí návštěva neslyšícího, který učil základy komunikace s neslyšícími.


častnil ses se svým dvojčetem i nějaké mimoškolní aktivity?


S Tobiasem se už znám dlouho, takže jsme spolu absolvovali mnoho mimoškolních aktivit. Během našeho dvojčatového týdne jsme navštívili akci Šlofík na Petříně.


Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor