Prezentace kliniky

Neurologická klinika 3. LF UK a TN zajišťuje neurologickou péči v celém rozsahu oboru pro 350 tisíc obyvatel Prahy 4 a konziliární služby pro diagnostiku a léčbu pacientů České republiky.


Neurologická klinika 3. LF UK a TN je léčebné i výukové zařízení, kde je, kromě zdravotní péče, prováděna i pregraduální a postgraduální výchova.


Obor neurologie se zabývá diagnostikou a léčbou onemocnění centrálního i periferního nervového systému a struktur, souvisejících s tímto systémem. Jde zejména o cévní onemocnění mozku a míchy, demence, epilepsie, bolesti hlavy, zánětlivá onemocnění nervové soustavy, nádory nervové soustavy, extrapyramidové poruchy, nervosvalová onemocnění a bolestivé syndromy při postižení páteře. Mezi neurologická onemocnění patří i některá degenerativní a metabolická onemocnění.


Na naší klinice jsou i specializovaná lůžka intenzivní péče pro diagnostiku a léčbu akutních stavů (JIP), jejichž součásti jsou i lůžka Iktového centra TN.

Centra vysoce specializované péče

Dále jsou na pracovišti následující centra vysoce specializované péče a specializované péče:


  • Iktové centrum (IC) poskytuje léčbu pacientům s akutní cévní mozkovou příhodou (CMP) v celém jejím průběhu. Začíná na lůžkách JIP a neurologického oddělení, pokračuje na oddělení revmatologie a rehabilitace, případně na lůžkách následné rehabilitace, kde mohou pacienti pokračovat v léčení následků CMP několik týdnů až měsíců. Po celou dobu je k dispozici komplexní rehabilitace poskytovaná rehabilitačním týmem, který spolu s lékaři a zdravotními sestrami tvoří fyzioterapeuti, logopedi, ergoterapeuti, psychologové, nutriční terapeuti a sociální pracovnice. Jeho součástí jsou také neurosonologická laboratoř a poradna pro cévní onemocnění mozku, která úzce spolupracuje s ambulancí Centra kardiovaskulární prevence TN. IC je v TN akreditováno od roku 2010 a v roce 2016 obhájilo status IC pro další období. Spádová oblast zahrnuje cca 300 tisíc obyvatel Prahy. Činnost IC je průběžně hodnocena stran plnění sledovaných indikátorů kvality a přispívá daty do národních i nadnárodních registrů pacientů léčených pro CMP. Pro ilustraci v roce 2016 bylo v IC TN ošetřeno 558 případů akutní CMP, bylo podáno 54 systémových trombolýz a 78 případů pokračovalo v léčbě na rehabilitačních lůžkách TN.

  • Centrum pro léčbu roztroušené sklerózy (RS centrum) pracuje od roku 2007, poskytuje individuální péči cca 800 pacientů, indikuje a podává léčbu centrovými léky. Spolupracuje na registru TN i celostátním registru REMUS.

  • Neuromuskulární centrum pracuje podle dokumentu ČNS JEP od roku 2009. Zajištuje komplexní specializovanou, diagnostickou a terapeutickou péči o nemocné s nervosvalovými chorobami z Prahy i z ostatních oblastí ČR. I zde vedeny registry - AINSO, REaDY.

  • Centrum pro diagnostiku a léčbu epilepsie (CE) - vede pacienty s farmakoresistentní epilepsií, poskytuje péči ženám ve fertilním věku, obdobích gravidity. Posuzuje vhodné pacienty pro možnosti epileptochirurgického řešení. Je zde v provozu video EEG monitorace. Jednání o získání statutu epileptochirurgického centra společně s dětskou neurologií TN a ÚVN Praha.

  • Centrum pro studium a diagnostiku neurodegenerativních onemocnění - pracuje zde od roku 2005. Pečuje o pacienty s kognitivními poruchami a věnuje se diagnostice složitějších a méně často se vyskytujících typů demence a neurodegenerací.

  • Národní referenční laboratoř pro Transmisivní spongiformní encefalopatie - působí v TN od roku 2001 - spolupráce neurologické kliniky (klinická základna) a ústavu patologie (laboratoře, pitvy, nekropsie).

  • Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy pracuje od roku 2005, věnuje se pacientům s bolestmi hlavy z celé České republiky, cíleně poskytuje pomoc při léčbě migrény, cluster headache a bolestí hlavy z nadužívání analgetické medikace.


Pro upřesnění diagnózy neurologických onemocnění jsou využívána elektrofyziologická vyšetření jako je EEG (elektroencefalografie), EMG (elektromyografie) a EP (evokované potenciály). Máme k dispozici i neinvazivní zobrazovací vyšetřovací techniky (RTG, CT, MRI, ultrazvuk), které umožňují přesnější a rychlejší stanovení diagnózy.


Pro případ nutnosti operačního řešení zdravotních problémů na neurochirurgii spolupracuje naše klinika se špičkovými pražskými pracovišti, zejména s NCH klinikou ÚVN ve Střešovicích a NCH klinikou ve FNKV.



Poslední změna: 15. květen 2023 12:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor