• Na 3. LF byla iniciována evropská vědecká síť pro studium rostlinných diet

Na 3. LF byla iniciována evropská vědecká síť pro studium rostlinných diet

European research network on plant based diet


Ve dnech 18.-19.1. 2019 se na půdě 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pod záštitou děkana uskutečnilo ustavující setkání evropské výzkumné sítě pro studium rostlinných diet (European Research Network on Plant Based Diets).


Projekt vznikl jako výsledek kooperace mezi pracovníky Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3.LF UK, 2. interní kliniky FNKV, pracovní skupiny nutriční epidemiologie German Cancer Research, Heidelberg a University of Applied Sciences, Cologne, Německo. Tato iniciativa má ambici propojit vědce z mnoha medicínských disciplín, od bazálního výzkumu fyziologie výživy, přes populární téma mikrobiomu a metabolomu střevního, až po nutriční epidemiologii se zaměřením na dětskou i dospělou populaci, a stát se přední evropskou sítí v problematice vědecké evidence zdravotních účinků rostlinných diet.


Samotného setkání se zúčastnili zástupci patnácti předních evropských institucí z jedenácti zemí. Úvodní sdělení a moderace byla v rukou organizačního výboru (Jan Gojda [3LF], Eliška Selinger [3LF], Tilman Kühn [Heidelberg], Markus Keller [Cologne]). Klíčová sdělení přednesli zvaní přednášející. Prof. Timothey Key (University of Oxford) představil data své skupiny v přednášce „Zdraví veganů a vegetariánů: EPIC Oxford and beyond“. Další přednášku nazvanou „Mikrobiom a rostlinné diety“ měla Prof. Wendy Russell (University of Aberdeen). Představila svůj široký vědecký záběr od bezpečnosti potravin, šlechtění rostlin až po mikrobiom a zdraví střeva.


Všechna pracoviště představila svoje zkušenosti, zdroje a očekávání od participace v síti. Byly ustanoveny pracovní skupiny nutriční epidemiologie, dospělých a dětských veganských kohort, mikrobiomu/metabolomu a fyziologie účinků rostlinných diet a klinického hodnocení. Byly diskutovány možnosti společné práce a publikačních aktivit. Významným počinem setkání byla iniciativa pro harmonizaci metodických přístupů v jednotlivých segmentech a identifikování nedostatečně popsaných vědeckých problémů. V neposlední řadě byly také představeny a diskutovány možnosti dalšího evropského financování. Participanti se shodli na pravidelných setkáváních dvakrát do roka.


Zvláštní díky patří našim studentům (Anna Krejčová, Gabriela Řimnáčová, Martin Světnička, David Megvinet), kteří pomohli na místě s organizačním zajištěním akce.



Jan Gojda, Eliška Selinger


Poslední změna: 23. leden 2019 13:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor