• 29. říjen je světovým dnem cévních mozkových příhod

29. říjen je světovým dnem cévních mozkových příhod

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady poskytuje nejmodernější léčbu mozkové mrtvice


Komplexní cerebrovaskulární centrum ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady poskytuje již několik let nejmodernější léčbu cévních mozkových příhod (tzv. mrtvic) pomocí endovaskulární trombektomie. Při tomto specializovaném zákroku je ucpaná mozková tepna zprůchodněna speciálním katétrem. Ten dokáže z mozku vytáhnout krevní sraženinu, která byla příčinou mrtvice. Pokud se zákrok provede v prvních třech hodinách od vzniku mrtvice, je možné zachránit až 70 % nemocných, kteří by jinak buď zemřeli nebo zůstali těžce doživotně postižení. Proto je ze všeho nejdůležitější čas - pacient s příznaky podezřelými z mozkové mrtvice musí být co nejrychleji dopraven do komplexního cerebrovaskulárního centra (v ČR je v každém kraji nejméně jedno). Vinohradská nemocnice poskytuje tuto službu pro velkou část Prahy a Středočeského kraje. Léčba je vedena neurology, ale podílejí se na ní i další odbornosti - radiologové, kardiologové, neurochirurgové aj. Díky nepřetržité 24 hodinové dostupnosti vysoce specializovaných odborníků mohou tento typ léčby poskytovat jen velké nemocnice. V nemocnici Královské Vinohrady bylo touto metodou ošetřeno více než 250 nemocných a přibližně polovinu z nich se podařilo vrátit do plně soběstačného života.


Cévní mozkové příhody (ikty, mrtvice) patří mezi nejčastější a nejobávanější onemocnění. Jsou často provázené těžkou invaliditou a mají vysokou mortalitu. I přes obrovský pokrok medicíny zůstávají velkým problémem pacientů i lékařů, ale zasahují i do oblastí psychosociálních a ekonomických. Nejčastějšími onemocněními jsou ischemická cévní onemocnění mozku, způsobená ucpáním mozkové tepny krevní sraženinou – nejčastěji přenesenou krevním proudem ze srdce či z velkých tepen mimo mozek.


V České republice zajišťuje péči o akutní iktové pacienty síť specializovaných pracovišť - komplexní a regionální iktová centra, ve kterých je 24 hodin denně připraven tým lékařských a zdravotnických specialistů. Rozhodujícím faktorem je však dostatečná informovanost veřejnosti o klinických příznacích mrtvice a závažnosti urgentního řešení, s nutností okamžitě kontaktovat rychlou záchrannou službu při vzniku iktu. Každá minuta je důležitá!


V současné době je celosvětově léčba akutních iktů radikálnější a úspěšnější než dříve, proto laická veřejnost i zdravotníci musí k akutním iktům přistupovat mnohem aktivněji. Ne vždy se však jedná o ucpanou mozkovou tepnu, kterou je možné akutně katétrem zprůchodnit. Mezi další typy iktů patří velké krvácivé příhody nebo naopak drobné lakunární ikty.


V České republice každoročně mozková mrtvice postihne okolo 30 000 pacientů. Je pro ně vytvořena síť specializovaných center: Ministerstvem zdravotnictví ČR je akreditováno celkem 45 vysoce specializovaných center (13 komplexních cerebrovaskulárních a 32 menších iktových).


„Na naší neurologické klinice hospitalizujeme ročně kolem 650-700 cévních mozkových příhod, z toho akutní rekanalizační léčbu poskytujeme u cca 15-20 % osob. Řada nemocných s cévní mozkovou příhodou však přichází do nemocnice pozdě, mimo terapeutické okno pro zahájení akutní rekanalizační léčby,“ říká přednostka Neurologické kliniky 3. LFUK a FNKV Prof. MUDr. I. Štětkářová.






Poslední změna: 25. říjen 2018 10:55 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor