• Emoter šíří dobro v Ugandě

Emoter šíří dobro v Ugandě

Studenti naší fakulty dlouhodobě poskytují zdravotnickou pomoc sociálně slabším. Doma i v zahraničí. Řada pacientů z nemocnice v keňském Itibu, z dětské nemocnice Whispers na břehu Viktoriina jezera nebo nemocní z nejchudší oblasti v Ugandě už vědí, že svahilské hujambo se u nás řekne ahoj. V poslední jmenované destinaci působí totiž nezisková organizace EMOTER, kterou před rokem založila naše absolventka Lenka Karahutova (tehdy studentka 6. ročníku), Petr Janota (student 5. ročníku) a z 2. lékařské fakulty Tamara Fořtová.


Prostřednictvím tzv. lékařských výjezdů poskytují lékařskou péči v odlehlých oblastech Ugandy. Během nich sestavují tým z místních zdravotníků i z Česka, kteří následně vyjíždí pomáhat do míst, kde lidé často umírají i na běžně léčitelná onemocnění.


„Toužila jsem vycestovat jako dobrovolník. V 5. ročníku jsem měla pocit, že celé to úsilí nemá smysl, a tak jsem ve snaze uprchnout před svou studijní krizí vyjela do Ugandy,” vysvětluje Lenka, jak celá myšlenka vznikla. Po příjezdu na místo byla šokována současným stavem zdravotnictví. „V Ugandě se běžně vyjednává i cena za vlastní zdraví. Podstoupit operaci často znamená najít si sponzora, který operaci zaplatí, a dovolit si to může málokdo. A čím jste dál od města, tím je zdravotní péče hůř dostupná,” popisuje Lenka situaci, kdy jedna její pacientka zemřela poté, co si nemohla dovolit operaci, kterou by u nás běžně pokrylo zdravotní pojištění.


O rok později už vznikl Emoter. Lenka, Petr a Tamara díky podpoře dobrovolných dárců a Ministerstva zahraničních věcí nakupují léky a vyráží do okresu Nebbi, který je v Ugandě jeden z nejvíc postižených. Dosud už takto ošetřili více jak 3300 lidí a naočkovali 2300 dětí. Nejbližší plánovaný výjezd začíná 31. března. Následně chtějí vyjíždět do Ugandy pravidelně jednou měsíčně. Lenka sama říká: „Ty vděčné tváře mě přesvědčily, že to má smysl a že medicína je přece jen moje láska, a to hlavně ta uprostřed džungle.”


Největším oříškem je ale pro Emoter sehnat dostatek financí na fungování projektu. Hledají proto sponzory i drobné jednotlivé dárce, kteří je podpoří v jejich snažení. Finančně podpořit je můžete i vy, a to přes platformu Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1203670. V minulém roce za svou práci obdrželi cenu poroty v soutěži Social Impact Award, která pomáhá mladým lídrům nastartovat prospěšné projekty. A my jim v jejich dalším snažení držíme palce. Více informací o jejich práci najdete na www.emoter.org




Poslední změna: 6. duben 2021 10:24 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor