• Nechoďte na dvojčata!

Nechoďte na dvojčata!


Hned vysvětlím. Přeplnili byste nám totiž fakultu. Tak se aspoň vyjádřil Lukáš Vrbinčík, kterého jsem se zeptala, jaký dojem na něj udělal unikátní projekt Dvojčata, kterého se zúčastnil na naší fakultě v posledním ročníku gymnázia. Přišel, viděl, zůstal.


Profesorka biologie se na jejich Gymnáziu na Zatlance zmínila o tom, že 3. lékařská fakulta UK pořádá už 10 let velmi zajímavou akci, pro kterou se ujal název „Dvojčata“. Je určena pro studenty a studentky posledních a předposledních ročníků gymnázií a umožňuje středoškolákům strávit společně s jedním studentem 1. ročníku fakulty týden výuky v oboru Všeobecné lékařství. Zájemci se účastní veškeré teoretické výuky, tedy chodí na přednášky a semináře. Dozvěděl se, že aby to stálo za to, může jich být přítomno najednou maximálně pět týdně, přitom zájem je obrovský.


„Co vás na té akci vlastně lákalo,“ zeptala jsem se na začátku našeho rozhovoru dnes už kolegy Vrbinčíka, studenta prvního ročníku naší fakulty, který má úspěšně za sebou první semestr.


„Trochu jsem váhal, na kterou fakultu se přihlásím,“ odpověděl. „Ve hře byl kromě 3. LF ještě Motol a Hradec.“ Přihlásil se proto přes web https://inis17.lf3.cuni.cz/dvojcata/, před tím si ještě prostudoval nápovědu na adrese https://inis17.lf3.cuni.cz/dvojcata/napoveda/uchazec/.


Asi za 10 dní se mu přes Facebook ozvala studentka Klára Geierová a dohodli se, který týden bude chodit. Ten pak strávil nejen na výuce, ale jeho tutorka s ním chodila i na obědy a po výuce i do studentské kavárny Malý Eden. Po těch několika dnech se na fakultě cítil jako ryba ve vodě a po návratu zpět do školy mu středoškolská chemie a biologie začala být malá. Při našem rozhovoru nešetřil chválou na fakultu. Projekt Dvojčata u něho rozhodl, kde bude medicínu studovat. „Na vlastní oči jsem viděl a na vlastní uši slyšel, jak studenti moderní způsob výuky chválí. Především se mi líbilo, a letošní praxe mi to potvrdila, že modulové vyučování je bezva, protože máte možnost vidět každou informaci v souvislostech. Také pro někoho, kdo jako já s latinou na fakultě v prváku teprve začíná, je dobře, že zkouška z anatomie, kde se to latinou jen hemží, je až ve druhém ročníku,“ dodává nadšeně. Jeho sestřenice prý v prvním semestru na jiné fakultě s lékařskou terminologií dost zápasila.


Jeho studentská tutorka – „dvojče“ se navíc shodou okolností stala i studentskou tutorkou jejich kroužku, takže se od začátku studia cítil na fakultě jako doma.



Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.


Poslední změna: 28. únor 2019 11:04 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor