• Cévní chirurg P. Baláž zaujal svojí publikací

Cévní chirurg P. Baláž zaujal svojí publikací


Foto zdroj: Český rozhlas Radiožurnál
Foto zdroj: Český rozhlas Radiožurnál
Výbor České společnosti kardiovaskulární chirurgie ocenil práci autorů Baláž P. a spol.: Is carotid revascularization worthwhile in patients waiting for kidney transplantation? (Je vhodné provádět revaskularizaci karotid u pacientů čekajících na tranplantaci ledviny?), která byla publikována v Transplantation Reviews, jako nejlepší vědeckou práci v oblasti cévní chirurgie za rok 2017.


Práce vznikla ve spolupráci oddělení cévní chirurgie Chirurgické kliniky 3. lékařské fakulty UK a FNKV v Praze, kde MUDr. Peter Baláž, PhD, FEBS, pracuje, s britskou renální jednotkou Transplantačního oddělení Guy´s Hospital v Londýně. Reflektuje totiž množící se zprávy o horším průběhu karotické endarterektomie a dalších revaskularizačních technik s následným případným vyšším rizikem pozdějších úmrtí u pacientů se selháváním funkce ledvin.


Doporučení, která z dosavadních kazuistických sdělení i klinické praxe vyplývají, nejlépe formuluje přímo první autor práce Dr. Baláž: „Pacienti s bezpříznakovou stenózou (zúžením) karotid by měli být do transplantace ledviny léčeni pouze symptomaticky. Nemocné s klinickými příznaky stenózy je třeba léčit podle stávajících doporučení i před transplantací ledviny, ale je třeba je upozornit na vyšší riziko komplikací včetně exitu.“ Tento závěr bylo možné udělat pouze díky kvalifikaci Dr. Baláže, kterou je nejen cévní, ale i transplantační chirurgie, takže je schopen v jedné osobě posoudit správné načasování transplantací u cévně rizikových pacientů. Problematika stále nabývá na významu, protože počet nemocných na dialýze, která nahrazuje nefunkční ledviny, narostl za deset let téměř o polovinu. Zatímco v roce 2006 postupovalo dialýzu asi 4800 lidí, předloni už jich bylo o dva tisíce víc. V posledních letech se transplantace v ČR dočká přibližně 450 lidí ročně.


Kdo je doktor Baláž? Je specialistou cévní i transplantační chirurgie. Je členem mezinárodní společnosti European Society for Vascular Surgery (ESVS), kde byl v letech 2014-2017 zástupcem pro Českou republiku, dále členem revizní komise České společnosti pro cévní přístupy, ale i vedoucí pracovní skupiny pro hybridní výkony České společnosti kardiovaskulární chirurgie ČLS JEP, z.s.


Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích, kde dále pokračoval doktorandským studiem. Do jeho postgraduálního studia patří atestace z chirurgie I. stupně a atestace v oboru cévní chirurgie. Ve Vídni pak složil zkoušky z transplantační chirurgie Fellow of European Board of Surgery (FEBS). Působí jako odborný asistent na Chirurgické klinice 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FNKV v Praze a předtím jako Senior Clinical Fellow na Transplantation department-Renal unit v nemocnici St. Guy’s and Thomas Hospital v Londýně.


Za svoji profesní kariéru získal také řadu ocenění. Je vítězem ceny Discovery Award 2012 za nejlepší vědecký projekt mladých vědců do 40 let, ocenění za nejlepší vědeckou práci v cévní chirurgii v roce 2013 (ČSKVCH) či cenu za nejlepší knižní publikaci v roce 2008 (GRADA).



Poslední změna: 18. červen 2018 15:39 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor