• Prof. MUDr. Pavel Gregor, DrSc., FESC. odchází po 45 letech práce na fakultě a v nemocnici na zasloužený odpočinek

Prof. MUDr. Pavel Gregor, DrSc., FESC. odchází po 45 letech práce na fakultě a v nemocnici na zasloužený odpočinek

Pavel Gregor


Pavel Gregor vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy a univerzitě zůstal věrný po celý svůj profesní život. Po promoci nastoupil na II.interní kliniku Lékařské fakulty hygienické a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jako lékař a vědecký aspirant. Jako jeden z pionýrů nové metody se začal věnovat echokardiografii a výzkumně se přitom zaměřil na onemocnění srdečního svalu - na kardiomyopatie. Řada jeho poznatků byla již v 80.letech 20. století publikována v západních odborných časopisech (což tehdy nebylo pro vědce z východní Evropy jednoduché). Zejména šlo o unikátní objevy související s hypertrofickou kardiomyopatií (např. zjištění, že EKG známky předcházejí rozvoj hypertrofie zjistitelné morfologicky) nebo o popis změn srdečního svalu při sarkoidoze nebo při diabetu. Jeho SCI činí 5700 a jeho h-index je 19.


Pavel Gregor vychoval celou řadu mladých lékařů i vědeckých pracovníků. Mezi jeho žáky patří i dnešní již profesoři či docenti: Petr Toušek, Pavel Osmančík a další. Podílel se na vzniku Kardiocentra 3. LF UK a FNKV i na vzniku Kardiologické kliniky na této fakultě a v nemocnici. Po dobu 20 let působil jako zástupce přednosty této kliniky. Po 44 letech nepřetržité práce v obou institucích se rozhodl odejít ke 30.11.2020 do důchodu a užívat si zaslouženého odpočinku při projížďkách na své oblíbené motorce po krásách české země – zejména okolí svého rodiště Poličky a také Šumavy, kde má nyní chalupu.


Spolupracovníci na klinice se s ním rozloučili 26.11.2020 dlouhým potleskem vestoje na ranním hlášení kliniky a dvěma dárky: hodinkami a tlustou vázanou knihou, obsahující v úvodu osobní přání a vzpomínky kolegů a poté plná znění jeho 60 nejvýznamnějších vědeckých publikací. Se svými spolupracovníky zůstává v přátelském kontaktu. Rektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. mu týž den odpoledne na Vědecké radě UK předal Stříbrnou medaili UK za celoživotní dílo.



Poslední změna: 26. listopad 2020 15:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor