• Naši na Noci vědců 27.9.

Naši na Noci vědců 27.9.

Noc vědců


Navštivte stanoviště 3. LF UK na Právnické fakultě na Noci vědců 27.9.2019 od 17:00 do 23:59. A na co se můžete těšit?


MUDr. Bc. Jana Mrzílková, Ph.D.

Anatomie pro každého


Která kost má jakou funkci? Jak vypadá lidské tělo ve virtuální realitě? Nasaďte si brýle, přesněji naše virtuální, a dozvíte se o sobě, co jste ještě nevěděli. A celému bude přihlížet lidská kostra, na které vám naši spolupracovníci vysvětlí, co jste vždycky chtěli vědět.

Ing. Marek Novák

Pálí váš žáha?


Už jste se někdy v noci probudili a pořádně se zakuckali? Po dobrém jídle cítíte v krku žaludeční šťávy? Nepomáhá vám užívání sody nebo všech těch moderních prášků? Naše přednáška je jako dělaná pro vás. Náš expert umí endoskopem zavést do jícnu „mašinku“, která pozná, že je něco v nepořádku, bleskově zareaguje a žaludeční obsah nepustí do jícnu. Zatím si tohoto komfortu užívají experimentální prasátka, ale už se těšíme na první pacienty.

doc. MUDr. Jan Trnka, Ph.D. a MUDr. Mustafa Elkalaf, Ph.D.

Mitochondrie a látky, které je ovlivňují.


Mitochondrie jsou klíčové součásti buněk, v nichž kromě mnoha dalších procesů dochází ke spotřebě naprosté většiny vdechovaného kyslíku za účelem tvorby univerzálního energetického paliva buněk - ATP. Mitochondrie pravděpodobně vznikly z původně samostatně žijících baktérií, dnes je ale najdeme prakticky u všech eukaryontních buněk - u lidí, zvířat, rostlin, hub a některých protistů. Klíčová role mitochondrií ve zdraví i nemoci vede k jejich stále intenzivnějšímu výzkumu v mnoha oblastech biologie i medicíny. Naše expozice si klade za cíl seznámit veřejnost s mitochondriemi jako takovými a ukázat oxymetrii, tedy měření spotřeby kyslíku buňkami, jako jednu ze základních metod jejich studia. Na živých buňkách kvasinek ukážeme vliv různých látek na jejich buněčné dýchání a vše dáme do kontextu dobře známého (pečení buchet) i méně známého (vedlejší účinky antibiotik či role mitochondrií u nádorových buněk).



https://nocvedcu.cz/




Poslední změna: 10. září 2019 10:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor