• Herzlich willkommen ve zdravotnickém centru pro osoby bez domova Neunerhaus ve Vídni

Herzlich willkommen ve zdravotnickém centru pro osoby bez domova Neunerhaus ve Vídni


Za projekt MEDICINAULICI přijali naši studenti Václav Melenovský a Anna Ouřadová pozvání od Mileny Johnové, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví, a připojili se tak k exkurzi členů magistrátu hl. města Prahy na toto inspirativním pracoviště. Návštěvu komentují:


„Ve Vídni jsme měli možnost vidět, jak může být v praxi přínosná komplexní kombinace služeb. V Neunerhausu se totiž pod jednou střechou nachází kavárna, veterinární ordinace, ordinace praktického lékaře a zubaře. Veterinární ordinace tu zdaleka není jen od toho, že zde mají lidé možnost využít bezplatné očkování či ošetření. Řada osob bez domova vyhledá pomoc spíše pro své nemocné zvíře než pro sebe a právě s těmi zde v rámci ošetření mohou navázat kontakt nízkoprahoví sociální pracovníci a nabízet jim další služby.



Co nás ale ohromilo nejvíce, bylo personální zajištění kliniky. Ordinace praktického lékaře, ve které se střídá na 25 atestovaných lékařů, ošetřila za rok 2018 1840 pacientů během 244 otevíracích dnů. V rámci své mobilní návštěvní služby navíc stíhají lékaři docházet na celkem 23 dalších lokalit ve Vídni. V ordinaci zubaře se ošetřuje na třech zubařských křeslech a ordinuje se 20 hodin týdně, střídá se zde na 39 zubařů-dobrovolníků, kteří své služby poskytují třeba i jen nárazově, ale zcela zdarma.


Klinika Neunerhaus přitom i při své velké kapacitě netrpí personální krizí. Prý je to skvělou atmosférou organizace. Za nás dodáváme, že to je jistě i krásným a velkorysým prostředím, ve které se celé zdravotnické centrum nachází. Rozhodně to ale není jen o penězích…“




Mgr. Milena Johnová (5. zprava), Václav Melenovský (3. zprava), Anna Ouřadová (2. zprava)
Mgr. Milena Johnová (5. zprava), Václav Melenovský (3. zprava), Anna Ouřadová (2. zprava)




Poslední změna: 4. červen 2019 13:17 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor