• Pátečnická chemie na Vinohradech

Pátečnická chemie na Vinohradech


V pátek 9. března 2018 jsem měla malé dilema. Venku se konečně oteplilo, poslední zbytky zimy vyprchávaly a jarní sluníčko se už připravovalo, že za 14 dní nastoupí na tříměsíční službu. Lákalo vyrazit do parku nebo se aspoň trochu „cournout“ po obchodech v centru Prahy.


V 19 hodin také uvádělo Národní divadlo Verdiho Maškarní ples a ještě měli několik lístků.


Mám ale PhD z chemie a berlínský Max-Planck-Institut se s mojí prací u nich určitě mohl pokusit o získání Nobelovy ceny, kdyby se nám do cesty nepřipletl Bernard Feringa s kolegy s jejich molekulárními stroji.


Takže už víte, že jsem se rozhodla správně a vyrazila v 15 hodin na přípravné kurzy na přijímačky z chemie na 3. lékařské fakultě UK. Syllabova posluchárna byla naplněna z obou stran až po strop. Zřejmě to bylo kvůli panu docentovi Tůmovi.


„Jak se vám to líbí,“ zeptala jsem se jedné z uchazeček o studium. „Vloni jsem se nedostala, budu to sem zkoušet znovu letos. Jsem ráda, že si zase zopakuji, co všechno už umím, tedy přesněji, co jsem uměla a už úspěšně zase zapomněla,“ odpověděla mi upřímně.


Kolega, který seděl vedle mne si liboval, že už chodí od ledna, a těšil se nejen na chemii, ale brousil si tužku i na zítra na fyziku a biologii. Také mi prozradil, že přednášející upozorňuje na důležité body, které se mohou vyskytnout v testu. „Také sem jdeš na přijímačky,“ zeptal se mě bezelstně? „Ne, mám na starosti webovky,“ nechtěla jsem ho jako proděkanka zbytečně děsit.


Systém výuky se mi moc líbil a byla jsem ráda, že jsem si mohla z chemie něco po letech zopakovat. Oslovila mne jak acidobazická rovnováha, disociace vody i výpočet pH roztoků silných kyselin a zásad. Měla jsem handicap, který neměli ostatní. Dostávají totiž aktuální prezentaci dopředu, takže mohli přijít na přednášky připraveni a jen se nechali provázet tím, co už doma nastudovali. Pan docent přitom používal křídu s takovým nasazením, že po něm zbyla zcela popsaná nejen tabule, ale za potlesku publika odcházel i s částečně zaběleným oblečením. Verdi v Národním ten den určitě větší potlesk neměl.


Více na stránce https://www.lf3.cuni.cz/3LF-1126.html



Autor: Doc. MUDr. M. Arenbergerová, PhD.



Poslední změna: 14. březen 2018 14:10 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor