• Zaměstnanci

Zaměstnanci

Aktuálně

17. května 2023

Vyhlášení jednostupňové veřejné soutěže o účelovou podporu MZ na léta 2024 - 2030

Ministerstvo zdravotnictví (dále jen „MZ“) vyhlásilo dne 16. 5. 2023 v souladu se zákonem č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) Jednostupňovou veřejnou soutěž o účelovou podporu MZ na řešení projektů zdravotnického výzkumu a vývoje naplňujících Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu a vývoje na léta 2024-2030 (dále jen „Program“).Účelová podpora MZ je určena na řešení projektů aplikovaného výzkumu, tj. projektů řešených za účelem získání nových poznatků směrovaných ke specifickému, předem stanovenému praktickému cíli s danou aplikací výsledků ve zdravotnictví.


Předpokládané termíny

  • zahájení řešení vybraných projektů je1.května 2024 (s ohledem na skutečné datum podpisu smluv),

  • ukončení řešení projektů nejpozději do 31. 12. 2027,

  • předpokládaná délka trvání řešení projektů je 44 měsíců.


Způsob poskytování účelové podpory se řídí Doporučeným postupem při poskytování podpory výzkumu a vývoje z veřejných prostředků podle zákona, zveřejněným na: http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=881 a § 10 zákona. Uchazeč je povinen prokázat svoji způsobilost k řešení navrhovaného projektu v souladu s § 18 zákona. Tato povinnost se vztahuje i na dalšího účastníka projektu. Požadované doklady a podrobné podklady a informace nezbytné pro zpracování a podání žádostí jsou uvedeny v zadávací dokumentaci.


Soutěžní lhůta -období, ve kterém je možné podávat žádosti, začíná dnem následujícím po dni vyhlášení veřejné soutěže v Obchodním věstníku, tj. 17. 5. 2023 a končí dnem 29. 6. 2023 (do 12:00 hod.).


Hodnotící lhůta, ve které MZ zajistí hodnocení žádostí a rozhodne o jejich financování, začíná dne 30. 6. 2022 a končí dne 24. 2. 2023, kdy MZ na internetové adrese Veřejná soutěž 2024 – 2027 – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz) vyhlásí rozhodnutí o udělení/zamítnutí účelové podpory MZ v této soutěži.


Formuláře žádosti jsou dostupné výhradně v internetové on-line aplikaci ISVP vytvořené k tomuto účelu na adrese http://eregpublic.ksrzis.cz (dále jen „aplikace“). Žádost musí být vyplněna a konvertována do formátu PDF podle návodu obsaženého v aplikaci. Pro vstup do aplikace ISVP je nutné mít zřízený uživatelský účet. V případě, že žadatel (navrhovatel projektu) nemá účet v aplikaci ISVP obrátí se na fakultního správce (Mgr. Jaromír Chlapec), který založí účet v aplikaci ISVP. Upozorňujeme, že koncový uživatel nemá oprávnění si založit účet v tomto systému, vždy musí požádat fakultního správce.


MZ upozorňuje, že podmínkou pro podání návrhu projektu do této veřejné soutěže je povinnost uvést u osoby navrhovatele a spolunavrhovatele tzv. „ORCID iD“. Bližšíinfo zde


V rámci postupujícího procesu digitalizace a pro zjednodušení administrativních úkonů budou smlouvy a dodatky zasílány Agenturou pro zdravotnický výzkum ČR pouze elektronickou formou ve formátu PDF a příjemci budou povinni opatřit je kvalifikovaným elektronickým podpisem (QES) statutárního zástupce nebo doložkou autorizované konverze.


Dne 31. ledna 2022 vstoupilo v platnost nařízení o klinických hodnoceních (nařízení (EU) č. 536/2014), které harmonizuje postupy předkládání, hodnocení a dohledu v oblasti klinických hodnocení v EU prostřednictvím informačního systému pro klinická hodnocení (CTIS). Nařízení stanoví tříleté období pro přechod k systému CTIS. Veškeré informace naleznete zde


Administrace předkládání Žádostí o účelovou podporu MZ na řešení projektů zdravotnického výzkumu na léta 2024 – 2030 na 3. LF UK

Etická komise (v podmínkách 3. LF UK Komise pro posuzování výzkumných projektů)

Vyjádření etické komise bude vystaveno po předložení popisu projektu a všech relevantních příloh (Informovaný souhlas pacienta/osoby zařazené do výzkumného souboru) a to elektronicky na e-mail: marek.vacha@lf3.cuni.cz předsedovi komise. Návrh předkládejte v dostatečném časovém předstihu!!! Vyjádření etické komise uchazeče musí být předloženo vždy, je-li součástí projektu poskytování zdravotní péče, jedná-li se o výzkum s lidskými subjekty a i v případě výzkumů s metodikou dotazníkových šetření a kvalitativních šetření u osob zasažených nebo ohrožených nemocí v souladu s Mezinárodní etickou komisí pro biomedicínský výzkum s lidskými účastníky CIOMS/WHO, 2002. U projektů, kde je spolupříjemcem zdravotnické zařízení se přikládá vždy vyjádření etické komise zdravotnického zařízení nebo Etické komise pro multicentrická hodnocení dle zákona o léčivech č. 378/2007 Sb. V tom případě, se nevyžaduje vyjádření EK 3. LF UK


SÚKL

Prohlášení k SÚKL – čestné prohlášení Již není požadováno, místo této přílohy je nutné přímo v návrhu projektu odpovědět na dvě otázky, a to, zda „Návrh projektu odpovídá klinickému hodnocení léčiv dle ustanovení zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech“ a „Návrh projektu odpovídá klinické zkoušce zdravotnických prostředků dle zák. 375/2022 Sb., o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro“ (za správnost odpovědí odpovídá řešitel/spoluřešitel.. Pokud je odpovězeno kladně je nutné doložit v případě, že odpovídá klinickému hodnocení léčiv „úředně ověřenou kopii Rozhodnutí o povolení klinického hodnocení pro Českou republiku ve smyslu zákona o léčivech a stejnou dokumentaci, která byla schválena v tomto rozhodnutí“ a v případě, že návrh odpovídá provedení klinické zkoušky pro zdravotnický prostředek „úředně ověřenou kopii povolení SÚKL o povolení provedení klinické zkoušky pro zdravotnický prostředek ve smyslu zák. o zdravotnických prostředcích“. Pouze v případě, že se nejedná o klinické hodnocení či klinickou zkoušku, může být přiloženo stanovisko SÚKL, že se nejedná o klinické hodnocení a že se nejedná o provedení klinické zkoušky.Originály těchto dokumentůse předkládají do odd. adm. vědy a výzkumu nejpozději do 20. června 2023 do 12.00 hod. které zajistí ověření dokumentu.


Způsob doručení, místo a doba podávání Žádostí

Žádosti podávané podle vyhlášených podmínek této veřejné soutěže a zadávací dokumentace se podávají do oddělení administrativy vědy a výzkumu v elektronické podobě ve formátu PDF na e-mailJaromir.Chlapec@lf3.cuni.cz a v kopii Karerina.Cenkerova@lf3.cuni.cz - a to nejpozději do 20. června 2023 do 12.00 hod. Po kontrole proděkanem pro podporu a evaluaci výzkumu a oddělením VaV a PaM budou navrhovatelé požádáni o případné opravy a dodání kompletních žádostí nejpozději do 27. června 2023 do 12,00 hod. včetně všech povinných příloh pouze v aplikaci ISVP (neprovádět finalizaci). Pro zjednodušení kontroly a případných oprav předkládaných žádostí prosíme řešitelé projektů, aby v aplikaci ISVP zpřístupnili návrh projektu pracovníkům odd. adm. VaV, a to na detailu projektu „Navrhovatel“ nebo „Spolunavrhovatel“ na záložce „Pověřené osoby“.


Odd. adm. VaV zajistí vlastní finalizaci návrhů a podání projektů prostřednictvím datové schránky (ISDS). Doklady k prokázání způsobilosti (i za spolupříjemce) k řešení navrhovaného programového projektu v rozsahu § 18 zák. č. 130/2002 Sb., bude předkládat za 3. LF UK oddělení administrativy vědy a výzkumu v jednom vyhotovení s tím, že je doplní seznamem názvů navrhovaných projektů, ke kterým se vztahují.


Prosím, abyste u všech grantů, podávaných výzkumníky za 3. LF UK z klinických pracovišť, zvážili spoluřešitelství 3. LF UK, neboť počet úspěšných grantů významně ovlivňuje hodnocení a financování vědy.



doc. MUDr. František Duška, Ph.D.

proděkan pro podporu a evaluaci výzkumu

Mgr. Jaromír Chlapec

vedoucí odd. administrativy vědy a výzkumu


Výzva ke stažení

Sdílet na:  

Archiv aktualit





Poslední změna: 15. únor 2024 10:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor