Archiv nabídek volných míst pro studenty doktorského studia

24. února 2020


Název tématu:

Psychoneurofarmakologický potenciál kanabinoidů a jejich využití v léčbě bolesti

Školitel:

MUDr. Jiří Slíva, Ph.D.

Ústav/klinika:

Ústav farmakologie

Kontakty:

, +420 267 102 404 / +420 737 444 823

Anotace:

Se základním výzkumem v oblasti algeziologie na preklinické úrovni (myš/potkan) jsou na Ústavu farmakologie 3. LF UK dlouholeté zkušenosti; k dispozici je pro zvažované experimenty veškeré technické vybavení.

Konopí (Cannabis) díky obsahu svých účinných látek s potenciálem ovlivnit fyziologické či patofyziologické pochody u člověka je vděčným předmětem odborného zkoumání již několik desetiletí. Vedle vlastního konopí jsou přitom terapeuticky využívány kanabinoidy, respektive látky s potenciálem modulovat aktivitu kanabinoidních receptorů u celé řady patologických stavů.

Cílem vlastního studia je rozšíření stávajících poznatků stran využití kanabinoidů samotných v léčbě bolesti, stejně tak i jejich možné využití v kombinaci s jinými látkami s analgetickým účinkem (nesteroidní antiflogistika, analgetika/antipyretika, opioidní analgetika aj.), případně též s inhibitory amidhydrolázy mastných kyselin (FAAH).

Bude-li možnost (s přihlédnutím na kolísající dostupnost medicinálního konopí v České republice), lze navázat i na zkušenosti s jeho klinickým využitím ve spolupráci s nemocniční lékárnou Fakultní nemocnice u Sv. Anny v Brně, kde již bylo v minulosti využíváno za adjustace do kapslí určených zejména k léčbě bolestivých stavů.

V rámci postgraduálního studia by si doktorand měl osvojit práci s odbornou literaturou (= orientace ve studované problematice + formulace vlastních hypotéz) stejně tak jako práci v laboratorním prostředí (= manipulace s laboratorními zvířaty + zvládnutí užívaných metod – plantar test, tail-flick, ultrasonická vokalizace, activity cage aj) a schopnost analyzovat a prezentovat získaná data (odborné prezentace/odborné publikace).

Požadavek na studenta:

ukončené VŠ vzdělání (LF, FaF)



Inzerát ke stažení

Sdílet na:  




Poslední změna: 3. únor 2022 11:05 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor