• Významné události fakulty

Významné události fakulty

16. srpna 2022

Úspěch našich studentů na MS ve zpracování textů 2022


Student 1. ročníku všeobecného lékařství Jonáš Vala a dnes již absolventka naší fakulty MUDr. Karin Cieslarová se společně s ostatními soutěžícími z České republiky zúčastnili mistrovství světa v záznamu a zpracování textů INTERSTENO, které se konalo ve dnech 6.-11. srpna 2022 v nizozemském Maastrichtu.



Přes 210 účastníků z 25 zemí světa změřilo své síly v až sedmi soutěžních disciplínách pokrývajících oblast zpracování textů od jeho pořízení (opis textu, tři typy diktátů) přes úpravu textu (korektura textu), profesionální zpracování ve Wordu (Wordprocessing) až po provedení správného výtahu podstatných informací z rychlého diktátu (protokolování).


Jonáš Vala naposledy soutěžil v kategorii juniorů, kde získal celkem 6 zlatých medailí a 1 medailí stříbrnou. V opisu textu, kdy se opisuje 30 minut z papírové předlohy, psal hrubou rychlostí 786 úhozů za minutu, což ho řadí mezi naprostou světovou špičku v rychlosti psaní na klávesnici všemi deseti. Celkový počet získaných medailí hovoří o obrovské všestrannosti ve všech soutěžních disciplínách.


Karin Cieslarová získala zlatou medailí za soutěž Protokolování, kdy zvládla perfektně zaznamenat ty podstatné informace z rychlého desetiminutového diktátu. Bronzovou medaili pak získala za diktát zvyšující se rychlostí (záznam mluveného slova).


Kromě toho Jonáš vystoupil na přednáškové části mistrovství světa, které je takto propojeno s kongresem parlamentních stenografů, jeho přednáška na téma Přechod z grafického těsnopisu na těsnopis strojový v češtině měla skvělé ohlasy.


Česká republika dlouhodobě dosahuje na mistrovstvích světa ve zpracování textů vynikajících výsledků a patří mezi světovou špičku. Hovoří o tom také množství medailí, které závodníci přivážejí z těchto šampionátů, letos to bylo přes 40 % celkově rozdaných kovů.


Gratulujeme k úspěchu na mistrovství světa!

Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor