Prezentace ústavu ****************************************************************************************** * ****************************************************************************************** V rámci pregraduálního vzdělávání ústav zabezpečuje výuku oboru v jeho plné šíři. V magist Všeobecné lékařství se jedná především o předměty Hygiena, epidemiologie a preventivní lék IV, V a organizační zajištění státní zkoušky (z oborů preventivního lékařství). V menším r ústavu participují též na výuce v rámci předmětů Buněčné základy medicíny a Struktura a fu těla. Každoročně též vypisují řadu povinně volitelných kurzů. Velký objem výuky máme též v studiích, zejména v oboru Veřejné zdravotnictví. Pracovníci ústavu tak každoročně vyučují předmětech a vypisují kolem 10 povinně volitelných kurzů, mají na starosti organizační zaj prázdninových praxí a vedou bakalářské práce. Nově také připravili bakalářské studium Nutr které již získalo akreditaci a bude otevřeno od akademického roku 2019/2020 (viz Aktuality Akademičtí pracovníci ústavu působí jako školitelé doktorského studia v oboru Preventivní oborová rada sídlí na 3. LF. Ústav se významně podílí na specializačním vzdělávání lékařů epidemiologie a celoživotním vzdělávání v rámci Univerzity 3. věku. V oblasti vědy a výzkumu byla Oddělení pro studium výživy a Oddělení analytických metod za Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu a podporována z prostředků PRVOUK Q36 „Ini diabetes mellitus, metabolických a nutričních poruch“ a ostatní dvě oddělení jsou částečně z prostředků PRVOUK Q16 „Environmentální výzkum“. Výzkum v rámci Ústavu hygieny je tradičn jednak na problematiku mastných kyselin (trans izomerů mastných kyselin, n-3 polyenových m nutriční toxikologii (zátěž bromovanými retardéry hoření a dalšími halogenovanými polutant epidemiologii (studium nutričního stavu fragilních skupin populace) a problematiku biomoni Pozornost je však věnována i dalším tématům, např. možnostem využití proteinů syrovátky k inzulínové sekrece, vývoji a testování speciálních potravin pro seniory či hodnocení nutri vysokoškolských studentů. Velmi významnou část výzkumných aktivit pak tvoří vývoj nových a pro nutriční a environmentální výzkum, zejména rychlého stanovení analytů v potravinách a materiálech metodou kapilární elektroforézy. Součástí ústavu jsou laboratoře se špičkovým vybavením pro chemickou analytiku (plynová a chromatografie, kapilární elektroforéza), což umožňuje nejen provádění výzkumných aktivit pracovišti, ale zároveň poskytovat servis dalším výzkumníkům a výzkumným skupinám na fakul disponuje také laboratoří pro antropometrická měření. V letošním roce by měla být v rámci kompletně vybavená experimentální dietní kuchyně. ****************************************************************************************** * Další aktivity ****************************************************************************************** • Ústav je spolupořadatelem celostátní konference Výživa a zdraví v Teplicích a studentské Výživa, potraviny a zdraví v Praze (garant doc. Dlouhý) • pracovníci ústavu se významně podílejí na vydávání odborných časopisů. Prof. Černá je dl šéfredaktorkou impaktovaného časopisu Central European Journal of Public Health (CEJP), členem redakční rady Separation Science Plus, prof. Anděl šéfredaktorem a doc. Dlouhý čl rady časopisu Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa (DMEV) a doc. Rambousko šéfredaktora časopisu Výživa a potraviny. • pracovníci ústavu přispívají též k popularizaci vědy (prof. Anděl jako člen redakční rad Vesmír) a edukaci obyvatelstva v otázkách zdravé výživy (Mgr. Hrnčířová jako spoluautork programů pro žáky základních škol, viz http://www.viscojis.cz/teens/ [ URL "http://www.v teens/"] ) • oddělení podpory zdraví dětí se tradičně věnuje studentskému poradenství [ URL "3LF-1043 Schneidrová) a prevenci násilí na dětech (dr. Vaníčková).