Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

18. listopadu 2015

Globální vědecká pracovní skupina řeší možnost zapojení netoxických látek z rostlin a potravin do prevence a terapie relapsujících nádorových onemocnění

Kombinace řady netoxických chemických látek, z nichž mnohé lze nalézt v rostlinách a potravinách, nám může dát šanci vyléčit prozatím nevyléčitelná nádorová onemocnění a působit i preventivně.


Mnoho terapií zhoubného bujení je vysoce toxických. Nadto, i když je terapie funkční, značné procento pacientů trpí relapsy onemocnění, ke kterým často dochází již po několika měsících od zahájení léčby. Ke zmíněným relapsům dochází typicky kvůli přítomnosti malých subpopulací buněk nesoucích mutace, které způsobují rezistenci k léčbě. Lékaři se při snaze o řešení tohoto problému potýkají se značnou toxicitou stávajících terapeutických přístupů, které neumožňují navýšení terapeutických dávek či kombinace více agresivních terapeutických přístupů, a tím se stává léčba relapsujících nádorových onemocnění obtížnou a málo úspěšnou.


Pro řešení tohoto problému sestavila nevládní organizace „Getting to Know Cancer“ pracovní skupinu 180 vědců z předních institucí 22 zemí. Členové interdisciplinárních týmů vybrali 74 molekulárních mechanismů považovaných za klíčové regulátory nádorového bujení. Pro každý ze zvolených cílů sestavili přehled látek, které mají samy o sobě či ve směsi potenciál ovlivnit jednotlivé molekulární mechanismy zodpovědné za progresi či relaps nádorového bujení. Zaměřili se na přístupy s nízkou toxicitou, které by mohly být využity pro design širokospektrálních přístupů, jejichž ovlivnění má potenciál zlepšit vyhlídky pacientů s širokým spektrem typů nádorových bujení. Mnoho z chemických látek, které vybrali, je obsaženo v některých potravinách či rostlinách.


„Jsme velmi povzbuzeni mírou konsensu, kterého jsme dosáhli v rámci této velké skupiny výzkumníků,” říká RNDr. Petr Heneberg, Ph.D. z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který se na studii jako jediný zástupce z České republiky osobně podílel. „Jsme přesvědčeni, že pečlivě navržené kombinace netoxických chemických látek mohou být sestaveny způsobem, který bude maximalizovat naše šance zastavit většinu typů nádorového bujení. V současné době mají kliničtí lékaři omezený počet nástrojů k léčbě nádorového bujení, jakmile se stane k mainstreamovým způsobům terapie rezistentním. Přístup, který zacílí na široké spektrum cílů bez toho, aby byl spojen s významnější toxicitou, slibuje značný pokrok v dosavadních možnostech prevence a terapie relapsujících nádorových onemocnění,“ dodává dr. Heneberg.


Výsledky projektu publikoval 18. listopadu prestižní časopis Seminars in Cancer Biology. Zmíněná studie je první, ve které byly souhrnně multidisciplinárně zpracovány a interpretovány stávající znalosti o netoxických chemických látkách s protinádorovými účinky. Ve světle zjištěných zkušeností pracovní skupina vědců vyzývá k okamžitému zvýšení podpory výzkumu účinků směsí chemických látek s širokospektrálními protinádorovými terapeutickými účinky.


Dean Felsher, MD, PhD ze Stanfordovy univerzity k tomu dodává: „Toto je oblast zasluhující velkou pozornost. Je zapotřebí intenzivní interdisciplinární a mezinárodní spolupráce. Naše přístupy k terapii se zlepšují, ale potřebujeme průlom, který nám pomůže řešit problém relapsů.“ Cílem pracovní skupiny vědců bylo vytvořit takové přístupy k léčbě, které by zároveň léčbu výrazně neprodražovaly. Nízké náklady na léčbu jsou klíčové pro její masové rozšíření do zemí s nízkými a středními příjmy, kde je řada nejnovějších terapeutických protinádorových léčiv pro většinovou populaci finančně nedostupná.


Chemicky vyvolaný karcinom plic. Samotný nádor zabírá centrální část snímku, vlevo nahoře je okraj průdušinky s typickými kuboidními buňkami nezasaženými zhoubným bujením, vpravo dole je pak céva s dobře patrnými růžově obarvenými bezjadernými červenými krvinkami uvnitř.
Chemicky vyvolaný karcinom plic. Samotný nádor zabírá centrální část snímku, vlevo nahoře je okraj průdušinky s typickými kuboidními buňkami nezasaženými zhoubným bujením, vpravo dole je pak céva s dobře patrnými růžově obarvenými bezjadernými červenými krvinkami uvnitř.

Zdroje

  • Block et al.: Designing a broad-spectrum integrative approach for cancer prevention and treatment. Seminars in Cancer Biology 35 (2015) S276–S304,

    doi: 10.1016/j.semcancer.2015.09.007.

  • Casey et al.: Cancer prevention and therapy through the modulation of the tumor microenvironment. Seminars in Cancer Biology 35 (2015), in press.,

    doi: 10.1016/j.semcancer.2015.02.007.

Kontakt

  • Dr. Petr Heneberg, tel. 775 311 177, e-mail:




Praha, 18. listopadu 2015

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor