Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

23. října 2015

Medicína budoucnosti 3. lékařské fakulty UK na celostátním festivalu Týden vědy a techniky

Interaktivní a multimediální expozice 3. lékařské fakulty UK v rámci Týdne vědy a techniky se uskuteční v budově Akademie věd (Praha 1, Národní třída 3) ve dnech 6. a 7. listopadu 2015. Pro letošní ročník si fakulta vybrala prezentaci pěti oborů, dvou  teoretických, anatomie a výživy, a tří klinických, plastické chirurgie, dentální hygieny a ošetřovatelství.


Návštěvníci expozice s pomocí studentů 3. LF UK a plyšových medvídků proniknou do světa chirurgického šití, podívají se zubařskému fantomovi až na kořeny zubů a ošetří pacienta Pepu. Ti odvážnější se zváží na váze na měření tuků a vyfotí se s kostrou. Milovníci vizuální techniky si vyzkoušejí bezdotykovou 3D obrazovku s výukovým programem Corinth Classroom a shlédnou filmy s lékařskou tématikou.


„Těší nás, že stejně jako v loňském roce můžeme veřejnosti ukázat na festivalu Týdne vědy a techniky pět oborů vyučovaných na naší fakultě. Návštěvníkům představíme současnost těchto oborů a společně si zafantazírujeme, jaká budoucnost je asi čeká,“ říká proděkanka 3. LF UK, prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová, Ph.D., a dodává: „Věřím, že naše interaktivní expozice a přednášky přinesou návštěvníkům nejen poučení a bližší seznámení se s náročnou, ale krásnou zdravotnickou profesí, ale také dobrou zábavu a pro někoho možná i inspiraci pro volbu budoucího povolání.“

Anatomie

MUDr. Jana Mrzílková, Ph.D, odborná asistentka Ústavu anatomie 3. LF UK, vidí budoucnost anatomie ruku v ruce s rozvojem zobrazovacích metod. Jak říká, díky snímání struktur živého lidského těla a vytvoření trojrozměrných zobrazení může být anatomie využívána k simulacím pro trenažéry v nácviku operací a dalších invazivních výkonů na pacientech.

Plastická chirurgie

V oblasti plastické chirurgie budoucnost spočívá právě v rozvoji možností mikrochirurgických operací. „Předpokládáme výrazný nárůst preventivních operací u žen s nálezem pozitivity BRCA genu, který determinuje rakovinu prsů, samozřejmě s okamžitou rekonstrukcí prsů,“ popisuje MUDr. Svatopluk Svoboda, odborný asistent Kliniky plastické chirurgie 3. LF UK a FNKV.

Výživa

Budoucnost výzkumu na poli výživy patří nepochybně nutrigenomice – oboru, který zkoumá působení jednotlivých složek potravy na lidské geny. „V současné době jsou již známé některé geny či kombinace genů, které zvyšují riziko vzniku určitých onemocnění u daného jedince: například při vysokém příjmu soli se u osob s genotypem AA výrazně zvyšuje krevní tlak,“ informuje Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D., odborná asistentka Ústavu výživy 3. LF UK.

Ošetřovatelství

PhDr. Hana Svobodová, přednostka Ústavu ošetřovatelství 3. LF UK, je přesvědčena, že v blízké budoucnosti poroste poptávka po oboru zdravotní sestra. „Stárnoucí společnost si bude sestry více hýčkat,“ říká.

Dentální hygiena

V posledních letech zažívá výrazný boom také obor dentální hygiena, který vznikl už na počátku 20. století v Americe. „Česká republika se ke stomatologicky vyspělým zemím zařadila v roce 1996, kdy vytvořila novou profesi dentální hygienistka. Dnes je neoddělitelnou součástí moderní stomatologie, a proto má před sebou skvělou budoucnost,“ vysvětluje Mgr. Petra Křížová, DiS., odborná asistentka Stomatologické kliniky 3. LF UK a FNKV.


Součástí expozic budou i přednášky předních odborníků – hematologa, profesora MUDr. Tomáše Kozáka, Ph.D., a nejcitovanějšího českého lékaře, kardiologa, profesora MUDr. Petra Widimského, DrSc., FESC., FACC.


15. ročník akce Týden vědy a techniky, festivalu přednášek, výstav, dnů otevřených dveří a interaktivních prezentací se koná na 50 místech České republiky. Univerzita Karlova je hlavním partnerem letošního ročníku.


Kontakt

Mgr. Simona Skořepová: mobil 777 077 881, email:

prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová, Ph.D., email:




Tisková zpráva publikována dne 26. 10. 2015

Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor