Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

4. března 2022

Stát se hrdinou se rozhodli studenti Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, 3. lékařské fakulty UK a příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR

Výzvu „Staň se hrdinou“ podpořili na podnět studentů Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT (FBMI) i studenti 3. lékařské fakulty UK (3. LF) a hasiči Hasičského záchranného sboru ČR. Dne 10. března 2022 se mnozí z nich zúčastní zápisu do registru kostní dřeně, a to v Kladně na FBMI (nám. Sítná 3105) a v Praze na 3. LF UK (Ruská 87).


Celá akce začala prosbou hasičů rozšířit na FBMI výzvu o pomoc jednadvacetiletému Davidovi, sportovci ze Sokolova, jemuž se před nedávnem obrátil život vzhůru nohama. Byla mu totiž diagnostikována aplastická anémie, vzácné onemocnění na bázi dřeňového útlumu. David nutně potřeboval transplantaci kostní dřeně.


Na základě Davidova příběhu přišli naši studenti s nápadem realizace náboru do registru kostní dřeně přímo na fakultách. Spojili se tedy s organizací Nábor hrdinů, která spolupracuje s Českým národním registrem dárců dřeně.


„Jsem hrdý na studenty FBMI, kteří rychle zareagovali na výzvu, oslovili kolegy na 3. LF UK a hasiče, ukázali, že jim lidský život není lhostejný, jsou to skuteční hrdinové,“ řekl děkan FBMI prof. Rosina.


„Plně podporuji tuto bohulibou aktivitu studentů obou fakult. Jako lékař dobře vím o potřebnosti darované kostní dřeně pro pacienty s krevními chorobami. Bohužel jsem poznal závažnost těchto chorob již během studia na gymnáziu před mnoha lety, kdy na stejnou nemoc, jakou má nyní David, zemřel můj 19-letý kamarád Martin. V té době ještě transplantace kostní dřeně bohužel nebyla dostupná.“ řekl děkan 3. LF UK prof. Petr Widimský.


Jakékoliv zvýšení počtu potenciálních dárců kostní dřeně je přínosem pro hematologické pacienty, dnes zejména pro ty, kteří onemocněli akutní leukémií. Transplantace kostní dřeně je metoda s možnými imunologicky podloženými komplikacemi. Nejde jen o to, že se najde dárce, ale v praxi nastávají situace, kdy je na výběr z několika možných dárců a je nezbytné vybrat takového, kde očekávané komplikace budou minimální. Proto považuji aktivitu studentů za nesmírně cennou. Prof. Tomáš Kozák, přednosta Hematologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.


Tisková zpráva ke stažení


Kontaktní osoba:

Ing. Marta Reichlová

Manažer PR

3. lékařská fakulta UK

Ruská 87, 100 00 Praha 10

tel.: +420 267 102 217

email.:

www.lf3.cuni.cz


Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor