Archiv tiskových zpráv 3. LF UK

26. listopadu 2020

Děkan 3. LF UK prof. P. Widimský patří mezi 10 nejcitovanějších českých vědců v roce 2020

Společnost Clarivate Analytics zveřejnila ostře sledovaný seznam nejcitovanějších vědců světa pro rok 2020. Tento prestižní žebříček reflektuje dopad výzkumných výsledků konkrétních pracovníků na vědecké poznání. Identifikace nejcitovanějších vědců je založena hlavně na analýze toho, kolikrát byly výsledky konkrétního vědce citovány jinými autory v aktuálních vědeckých publikacích. Analytici proto vybrali 1 % nejcitovanějších vědeckých článků z databáze Web of Science. Právě horní procento těchto vědeckých článků lze podle autorů nového žebříčku interpretovat jako známku toho, že daný vědecký příspěvek má mimořádný vliv.


V mezinárodním srovnání jsou nejúspěšnější Spojené státy americké. Na druhém místě s výrazným odstupem se umístila Čína, z Evropy pak Německo a Nizozemsko. Na seznamu letos figuruje 26 laureátů Nobelovy ceny.


Celosvětově i v České republice je podle tohoto žebříčku opakovaně jedním z nejcitovanějších vědců prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc, FESC, FACC, přednosta Kardiologické kliniky 3. LF UK a FNKV a děkan 3. LF UK. Na seznamu českých vědců je v první desítce jediným zástupcem Univerzity Karlovy. Do výše uvedené elitní společnosti nejcitovanějších vědců se dostal jako jediný lékař z ČR.


Jeho 435 publikací bylo citováno jinými autory celkem 50180krát, tzv. h-index činí 72 (tzn., že 72 jeho nejúspěšnějších publikací bylo citováno více než 72krát). Mezi jeho nejcitovanější prvoautorské práce patří články s výsledky série klinických studií „PRAGUE“. Většina z nich se týkala léčby akutního srdečního infarktu. Akronym „PRAGUE“ ukrývá tento název: PRimary Angioplasty for patients with acute myocardial infarction, transported from the General non-PCI hospitals to catheterization Units with or without Emergency thrombolysis.


Jeho umístění je vyznamenáním pro něj samotného a významným oceněním jeho práce, ale i skvělou vizitkou úrovně české vědy a medicíny. Zároveň je to povzbuzení pro všechny, kteří v klinické kardiologii pracují a publikují. Cena nositele nevyššího domácího vyznamenání za vědu Česká hlava (z roku 2011) je v dobrých rukou.


Další čeští vědci z první desítky jsou z Akademie věd, Univerzity Palackého v Olomouci, Technické Univerzity v Ostravě, Vysokého učení technického v Brně nebo z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Podrobné informace lze nalézt na odkazu: https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2020/


10 nejcitovanějších Čechů
10 nejcitovanějších Čechů


Tisková zpráva ke stažení


Sdílet na:  


Poslední změna: 21. únor 2018 15:37 
print
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Kontakty

3. lékařská fakulta

Univerzita Karlova

Ruská 87, 100 00 Praha 10


tel.: +420 267 102 111

IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208


Další kontakty a bankovní spojení



Jak k nám


Váš názor